Η σφολιάτα ένα είδος ζύμης που αποτελείται από πολλές λεπτές στρώσεις ζύμης και λιπαρής ουσίας ( μαργαρίνη). Κατά το ψήσιμο, η υγρασία που περιέχεται στο λίπος και στη ζύμη μετατρέπεται σε ατμό, ο οποίος εγκλωβίζεται μεταξύ των στρώσεων και τις ανασηκώνει, δημιουργώντας το χαρακτηριστικό φούσκωμα και τη φυλλοειδή υφή της. Διαχωρίζεται, δηλαδή, σε πάρα πολλές λεπτές στρώσεις. Έχει χίλιες δυο διαφορετικές χρήσεις και είναι ιδανική για αλμυρές και γλυκές γεμίσεις.